in

Vad är värnskatt?

Att betala skatt är något man måste göra. Dock kan det vara svårt att veta vilka skatter man ska betala eller betalar.

Då man sällan sköter själva skatteinbetalningen själv, är det svårt att känna till hur mycket man betalar och vilka skatter som ingår i den betalningen. För det är trots allt flera olika skatter i det svenska skattesystemet som betalas. Vilket gör att man trots allt måste ha en grundläggande kännedom om de olika skatterna. Då det påverkar hur mycket pengar man trots allt betalar. 

När det gäller värnskatt, är det en skatt man betalar utöver den kommunala inkomstskatten. Den betalas enbart när man tjänar över en viss summa per år. Först betalar du kommunal inkomstskatt och sedan statlig inkomstskatt. Det är först efter att du passerat 615 700 kr per år som du betalar värnskatt. Skatten är en extra statlig skatt på din inkomst helt enkelt. Till skillnad från den kommunala inkomstskatten går denna direkt till staten och inte till kommunen. 

Hur stor är värnskatten? 

När man har en årlig inkomst på över 615 700 kr eller en månadsinkomst på 51 300 kr betalar man värnskatt. Utöver att man betalar den kommunala inkomstskatten och den statliga inkomstskatten. Det är helt enkelt en extra statlig skatt på 5% som betalas på de inkomster som överstiger 615 700 kr. Du betalar därmed inte de extra 5% upp till 615 700 kr utan enbart på överstigande summa. 

På precis samma sätt som du bara betalar den statliga inkomstskatten på belopp över en viss summa. Vilket helt enkelt gör att du betalar en högre total skattesats på summor över 615 700 kr. Värnskatten var ursprungligen enbart en tillfällig skatt under 90-talet då den infördes 95 stod det i lagen att den skulle avskaffas efter tre år.  Det blev inte så utan istället byttes namnet ut för att bli en del av den statliga inkomstskatten. Vilket också är anledningen till att du betalar de här extra fem procenten på din inkomst. Räknar man samman de skatter du betalar på din inkomst som överstiger 615 700 kr. Blir det 32% i kommunal inkomstskatt i snitt, 20% i statlig inkomstskatt och 5% i värnskatt. Totalt betalar du därmed 67% på din inkomst som överstiga 615 700 kr. 

Vad tyckte du om det här?

0 points
Upvote Downvote
Loving Sweden

Skrivet av Loving Sweden

Varför firar vi påsk?

Vad är VPN?