in

Vad är VPN?

En VPN är något som blivit alltmer populärt och används av väldigt många människor.

Framförallt då det ökar säkerheten på internet och minskar risken för att bli utsatt för intrång. Många känner att det ökar tryggheten när man handlar på nätet. Det ökar även säkerheten att ingen kan följa vad du gör på nätet. Vilket man ibland inte vill dela med sig av till andra. Oavsett om det är en statlig myndighet eller en hacker, är det inte alltid man vill att de ska veta vad man gör på nätet. 

VPN står för Virtuell Private Network, ett virtuellt privat nätverk helt enkelt. Det innebär att man kopplar upp sig mot ett nätverk. Två eller flera datorer kan på det här sättet sägas befinnas på samma nätverk. Den vanligaste användningen idag är att du kopplar upp dig mot ett nätverk och därifrån använder dig av internet. Vilket gör att din internetanvändning kan spåras till det första nätverket men inte till dig personligen. Det kan självklart användas för att komma åt ett nätverk på jobbet eller i hemmet även om du inte är där fysiskt. 

Användningsområden för en VPN 

Många väljer idag att använda sig av en VPN för att komma åt Netflix och andra liknande tjänster. Då man kan välja vilket land man kopplar upp sig mot, kan man komma åt serier, filmer och annat man annars inte kunnat se. Det är också den vanligaste anledningen till varför man använder sig av en VPN. Det skyddar också mot att bli utsatt för intrång eller bli utsatt för identitetstöld. Då det finns ett extra lager mellan en själv och den hemsidan man besöker, minskar även risken att drabbas av virus och andra skadliga program. 

För många av de kommersiella VPN som finns erbjuder ofta sådana skydd. För att du ska kunna använda dig av en säker uppkoppling. Det kan också användas när du sitter på ett öppet nätverk för att skydda dig från intrång. Öppna nätverk är nämligen inte helt säkra men med en VPN kan du öka tryggheten markant. Då ingen kan komma åt din dator, telefon eller surfplatta om du gör det. Vilket trots allt är det allra viktigaste.

Vad tyckte du om det här?

0 points
Upvote Downvote
Loving Sweden

Skrivet av Loving Sweden

Vad är värnskatt?

Hur ringer man dolt?