in

Vad är pantbrev?

Att köpa en bostad är inte helt okomplicerat. Det är en massa pappersarbete som ska fyllas i och ordnas med. Vilket också kan göra att man känner att man är ute på djupt vatten och inte vet vad alla papper är för något.

Det är helt naturligt den första gången man köper en fastighet. För det är verkligen gott om pappersarbete som kan vara förvirrande. Ett pantbrev är ett av de papper som dock måste ordnas med om man ska kunna få ett bostadslån. För att du ska kunna få ett bostadslån måste banken nämligen få något som säkerhet. Vilket oftast är bostaden.

Dock kan bostaden inte tas av banken för att förvaras som säkerhet. Istället utfärdas ett pantbrev som banken kan ha som en säkerhet. För det är trots allt ett papper som visar att en inteckning har gjorts mot fastigheten och på samma belopp som ditt bolån. Man kan förenkla det genom att säga att det är ett papper som ger banken rätt att tvinga igenom en försäljning av din bostad om du inte betalar på ditt lån. Om en försäljning genomförs av banken har de rätten till pengarna från försäljningen upp till det beloppet som nämns i pantbrevet.

Kostnader för pantbrev

Ett pantbrev ska utfärdas för att du ska kunna få ett bostadslån. Då finns det en administrativ kostnad på 395 kr oavsett vilket belopp pantbrevet är på. Sedan tillkommer en stämpelskatt på 2% av beloppet. Dock är det sällan så enkelt. För en del fastigheter har redan utfärdade pantbrev från när de nuvarande ägarna köpte fastigheten. Då kan man ibland använda sig av detta. Man får dock oftast skaffa ett pantbrev till för att täcka upp beloppet för bostadslånet. Om de tidigare ägarna har ett pantbrev på halva summan av ditt bostadslån, behöver du ett pantbrev för resterande hälften.

Pantbrev utfärdas helt enkelt för att banken ska ha en säkerhet om du inte betalar tillbaka ditt lån i tid. Oftast används detta dock inte förrän du missat flera betalningar och banken gjort allt för att du ska betala tillbaka. Det är helt enkelt en sista utväg för att säkerhetsställa att banken alltid får tillbaka pengarna de lånat ut.

Vad tyckte du om det här?

0 points
Upvote Downvote
Loving Sweden

Skrivet av Loving Sweden

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Loading…

0

Comments

0 comments

Hur länge klarar man sig utan vatten?

Varför snarkar man?