lördag, juni 14, 2025
Kontakt
LOVING SWEDEN
  • Guider
  • Att göra
  • Bo i Sverige
  • Livsstil
  • Mat
  • Resor
  • Kontakt
Inga resultat
Se alla resultat
LOVING SWEDEN
  • Guider
  • Att göra
  • Bo i Sverige
  • Livsstil
  • Mat
  • Resor
  • Kontakt
Inga resultat
Se alla resultat
LOVING SWEDEN
Inga resultat
Se alla resultat

Hur man söker arbete på Malta

8 juli, 2024
Malta Valletta
Dela på FacebookDela på TwitterVälj ett närverk du vill dela på

Att arbeta i utlandet kan vara en frestelse som lockar många svenskar, särskilt nu under årets sista vintermånader. För många är karriärmöjligheter bara en tanke, men om man vill ta steget fullt ut och testa på möjligheterna utanför rikets gränser så är det i praktiken inte så svårt. Det enda som krävs är att man vet vilket land man önskar åka till och att man är bekant med förutsättningarna, särskilt när det kommer till jobbmöjligheter för EU-medborgare, visum, bostad och logistik. I den här artikelserien kommer vi lyfta fram om möjligheterna på Malta – ett av Europas minsta länder, som lockat många svenskar till en för många helt okänd industri.

Jobbmöjligheter på Malta

Sedan Malta gick med i EU har möjligheterna för svenskar blivit många. Inte nog med att det blivit enklare att flytta till ön så har även jobbmöjligheterna vuxit på senare år. Idag bor det över 4 000 svenska medborgare på Malta, och majoriteten är verksamma inom ”iGaming” – en industri som står för 25 % av den maltesiska ekonomin. Det brukar vara svårt att förklara vad begreppet omfattar, men består oftast av en rad olika tjänster inom spel på nätet. Det kan vara allt från:

  • Speloperatörer: Operatörer som driver spelsidor där spelen finns representerade.
  • Affiliate-företag: Företag som värvar spelare till operatörerna, bland annat genom marknadsföring.
  • Kundtjänstföretag: Företag som tar hand om spelbolagens databaser. De administrerar inkommande telefon- och mejltrafik, men arbetar även med uppsökande verksamheter.
  • Live events: Består av pokerturneringar, turneringar inom e-sport och andra liveevents.
  • Spelutveckling: Företag som arbetar med att utveckla de olika spelen. Här utvecklas hela slutprodukten.
  • Stödföretag: Som försörjer hela branschen med stödtjänster. Dessa kan bestå av allt från grafik, design, PR-produktion, profilering och copywriting.

Hur du söker arbete på Malta

Det är relativt enkelt att få in fötterna inom iGaming-industrin på Malta. Dock krävs det att man på förhand känner till branschen och att man har någon form av grundläggande kännedom om de affärsinriktningar som finns. En annan fördel är att man känner till produkterna också. Söker man arbete på till exempel ett spelföretag så kan det hända att arbetsgivaren kräver ett kunskapsprov där dina färdigheter testas. Om det är ett engelsktalande företag brukar provet bestå av en övning där du ska översätta olika sporter från svenska till engelska. Vår rekommendation är hursomhelst att du provar dig fram genom några sajter och testar de olika spelen för att få erfarenheten som många arbetsgivare kräver.

Checklista för att söka arbete och flytta till Malta

Arbetskanaler

Majoriteten av företagen på Malta annonserar ut lediga tjänster på LinkedIn. Du kan filtrera ut dina kriterier och få fram jobbannonser som matchar dina egna meriter. En annan väg att gå är att kontakta företagen direkt genom deras hemsidor. Det finns också en lokal grupp under namnet ”Maltasvenskar jobb” på Facebook där du kan hitta utannonserade jobb för svenskar. LinkedIn är dock den bästa vägen att gå.

Behöver du hjälp kan du också kontakta Pentasia eller Betting Connections (båda rekryteringsfirmor).

Flytt

Att flytta till Malta är enkelt. Du behöver inget uppehållstillstånd eller visum för att resa in (under förutsättning att du är medborgare i Sverige eller något annat EU-land). Det finns flygavgångar från både Göteborg, Stockholm och Köpenhamn utan mellanlandningar.

Bostad

Det är relativt enkelt att skaffa lägenhet på Malta. Du kan söka själv genom olika Facebookgrupper eller använda en mäklare för att hitta en lägenhet som passar dina behov. Tänk dock på att mäklaravgiften är 50 procent av en månadshyra. Tecknar du ett avtal på exempelvis 900 euro så kommer mäklaren kräva att du betalar hälften av beloppet, och hyresvärden andra halvan. Du kommer också förväntas betala en deposition på antingen en eller två månadshyror i förskott.

Skatteverket

När du har ett hyresavtal redo behöver du meddela Skatteverket att du flyttat till Malta. Nackdelen med att fortsätta vara folkbokförd i Sverige är att du kan krävas på skatt för dina intäkter, även om du redan betalat skatt på dina första löner på Malta. Malta och Sverige har ett samarbete och Skatteverket i Sverige kan vid årets slut se vad du taxerat in på Malta. Tänk därför på att alltid meddela Skatteverket var du bor och var du betalar din skatt.

Socialförsäkring

När du flyttar till Malta behöver du skaffa ett personnummer eller ”Social Security Number” som ger dig rätt till socialförsäkring. Detta kan du ordna snabbt och att få ett nummer tar oftast bara några timmar. Sök upp ditt lokala socialkontor och ta med dig ditt pass när du ansöker.

Bank

Det går bra att få din lön utbetald på ditt svenska konto, däremot rekommenderas det att du öppnar upp ett lokalt bankkonto. Detta kan du göra på Bank of Valletta, APS eller HSBC. Det finns även mindre banker som BNF Bank (tidigare känd under namnet Banif) där proceduren är snabbare och enklare. För att öppna upp ett bankkonto krävs det att du har ett hyresavtal som styrker att du bor på Malta. Du kan också behöva visa upp ett intyg från din svenska bank som bekräftar att du inte har några lån eller skulder.

Uppehållsrätt och residenskort

Som EU-medborgare har du fri rörlighet inom hela unionen upp till tre månader. Därefter ska du enligt lag skaffa ett uppehållskort. Kortet ansöker du om på St. Evans Building i Valletta hos Identity Malta. För att ansöka om ett uppehållskort behöver du ha med dig ID-handlingar, ifyllda formulär, hyresavtal och ett arbetskontrakt. Du behöver inte ta med dig originalpapperna (kopior räcker). Du fotograferas på plats och kortet tar ungefär en månad att tillverka. När kortet är färdigt skickas ett bekräftelsebrev hem till din nya adress på Malta. Du kommer behöva bekräftelsebrevet för att hämta ut ditt nya ID-kort, tillsammans med ditt svenska pass.

Hälsa och sjukvård

Det kostar ingenting att få vård på Malta på offentliga vårdcentraler och sjukhus. Mater Dei är Maltas nationella sjukhus, och dit vänder du dig till om du behöver akut vård. För primärvård går du vanligtvis till en vårdcentral som ligger i kommunen du bor i. Om du lider av någon sjukdom behöver du alltid en remiss från din lokala vårdcentral för att besöka sjukhuset. Som utlänning krävs det att du tar med dig ditt senaste lönebesked vid ditt läkarbesök som styrker att du betalar skatt. Risken med att inte ta med dig ditt lönebesked är att du kan bli avvisad. Det finns dock alternativa privata sjukhus (St. James Hospital i Sliema) där du kan få vård snabbare, dock till en fast kostnad.

Privata försäkringar

Du är vanligtvis försäkrad och har tillgång till grundläggande vård, däremot behöver du tilläggsförsäkringar om du vill försäkra dig mot till exempel olycksfall. Samma sak gäller om du vill försäkra din bil eller din partner. Vi rekommenderar Atlas Insurances, Bipa eller Gasan Mamo försäkringar. Samtliga har fysiska kontor i hela Malta.

Lån

Om du planerar att köpa bostad på Malta är den enklaste vägen till ett lån via en maltesisk bank. De svenska bankerna är oftast restriktiva till lån när det handlar om husköp i andra länder. För att få ett lån från en lokal bank krävs det att du arbetat i landet under några år och inte har några skulder. Du ska också visa att du har ett fast arbete och att du har 10 % av lägenhetens/husets marknadsvärde.

Relaterade nyhetsinlägg

Svenska köttbullar
Guider

Top 10 matresor i Sverige – smaka dig genom landets bästa kulinariska destinationer

Upptäck Sveriges bästa matresmål 2024 – från skaldjur till fjällvilt.

9 april, 2025
Malmö
Guider

Malmö – En unik mix av kultur, mat och hållbar design

Upptäck Malmös unika kombination av hållbarhet, internationell mat och skandinavisk design. Perfekt för en helg fylld av upplevelser.

2 januari, 2025
Lappland
Att göra

Västerbotten – En lugnare vinterdestination i svenska Lappland

Upptäck Västerbottens snöiga äventyr och norrskenets magi. Från taigaskogar till världens högsta träbyggnad – en perfekt subarktisk flykt.

31 december, 2024
Stockholm på kvällen
Guider

Här bor Sveriges kung – En inblick i kungafamiljens hem

Upptäck kung Carl Gustafs bostad på Drottningholm, en plats full av historia och traditioner.

25 oktober, 2024
Nästa nyhet
Böcker

Svenska deckare ofta bättre än svenska filmer

Loving Sweden är en lokal, viral och interaktiv webbplats som erbjuder nyhetsuppdateringar på svenska.
Vi producerar innehåll inom alla ämnen med fokus på Sverige.

Kontakt

Kom i kontakt med vår redaktion. Du når oss på redaktion@lovingsweden.se. Det går bra att mejla in tips, nyheter, pressmeddelanden och samarbetsförslag.

Inga resultat
Se alla resultat
  • Guider
  • Att göra
  • Bo i Sverige
  • Livsstil
  • Mat
  • Resor
  • Kontakt

Loving Sweden – Det bästa från Sverige!