in

Varför får man hicka?

Det finns få saker som är lika irriterande som att börja hicka. Det är också något som är svårt att bli av med.

Framförallt kan det vara jobbigt då det alltid händer när man minst vill ha hicka. Beroende på ålder och andra faktorer kan man få hicka ofta eller bara då och då. För det är trots allt mycket som kan påverka om man får hicka eller inte. Principen bakom varför man får hicka är dock att något har irriterad diafragman. Det kan bero på att du ätit/druckit något men också bero på hur du druckit eller ätit. 

Inte heller är det ovanligt att man får hicka när man är nervös eller orolig. Eller efter att man ansträngt sig väldigt hårt fysiskt. För att komplicera det ännu mer kan man även få hicka helt utan någon specifik anledning. Det kan vara plötsliga temperaturförändringar och att du börjar skratta, ätit stark mat, tagit nikotinläkemedel, gaser i magen och vissa mediciner som ligger bakom. Därför kan det som sagt vara svårt att veta varför man får hicka. 

Varför det låter när man hickar? 

När du hickar drar diafragman ihop sig, vilket gör att du andas in mycket luft på en gång. Inandningen bryts då på reflex av luftstrupen. Det är därifrån ljudet kommer och det är också det som känns så konstigt i halsen när man hickar. För det är trots allt något som man inte alls tycker om att ha. Däremot händer det att man får hicka, både som barn men även som vuxen. 

Hur blir man av med hickan? 

Det finns inga vetenskapliga bevis på hur man effektivt blir av med hickan. Dock kan en del av de här teknikerna eller huskurerna fungera: 

  • Håll andan och svälj samtidigt. 
  • Du kan andas i en papperspåse. 
  • Drick vatten och luta dig lite framåt.
  • Sätt dig ner och krama dina knän samtidigt som du andas lugnt och sansat. 

Det finns även många andra sätt att bli av med hickan. Ett vanligt exempel är att bli skrämd, bita på en citron eller gurgla vatten. Alla har vi våra huskurer mot att bli av med hickan men det finns inga vetenskapliga bevis för att det fungerar. 

Vad tyckte du om det här?

0 points
Upvote Downvote
Loving Sweden

Skrivet av Loving Sweden

Topp 10 saker att göra i Stockholm

Varför firar vi påsk?