måndag, november 10, 2025
Kontakt
LOVING SWEDEN
  • Guider
  • Att göra
  • Bo i Sverige
  • Livsstil
  • Mat
  • Resor
  • Kontakt
Inga resultat
Se alla resultat
LOVING SWEDEN
  • Guider
  • Att göra
  • Bo i Sverige
  • Livsstil
  • Mat
  • Resor
  • Kontakt
Inga resultat
Se alla resultat
LOVING SWEDEN
Inga resultat
Se alla resultat

Top 10 matresor i Sverige – smaka dig genom landets bästa kulinariska destinationer

9 april, 2025
Svenska köttbullar
Dela på FacebookDela på Twitter

Sverige är ett land som bjuder på långt mer än köttbullar och knäckebröd. Från fjällens vilt till skärgårdens skaldjur och Skånes innovativa matmeckan – här är de tio mest minnesvärda platserna för dig som vill kombinera resande med smakupplevelser.

1. Skåne – svensk matinnovation i världsklass

Skåne har under senare år etablerat sig som Sveriges hetaste kulinariska region. Här samsas ekologiska gårdar, mikromejerier och restauranger i världsklass. I Malmö hittar du prisbelönta kockar som blandar nordisk minimalism med globala influenser, medan Österlen bjuder på vingårdar, mathantverk och lokala smaker i rustik miljö.

Måste uppleva: Ät en avsmakningsmeny på Vollmers i Malmö eller besök en vingård i Kivik.

2. Göteborg – havets läckerheter på tallriken

Göteborg är Sveriges skaldjurshuvudstad. Räkor, hummer, ostron och havskräftor serveras färska från havet, ofta bara några timmar efter att de landats. Staden är även hem för flera Michelin-restauranger samt ett växande antal food trucks och innovativa bistrokök.

Måste uppleva: Ta en skaldjurskryssning i skärgården och ät middag på restaurang Bhoga eller Project.

3. Jämtland – fjällvilt och samisk matkultur

Jämtland är ett paradis för dig som gillar vilt, bär, örter och mathantverk. Här möts tradition och nytänkande i ett landskap där maten ofta kommer direkt från skogen eller fjället. Regionens restauranger lyfter fram lokala råvaror som älg, ren, hjortron och nässlor.

Måste uppleva: Njut av en middag på Fäviken Magasinet (när det var öppet) eller besök en gårdsbutik i Åretrakten.

4. Gotland – medeltida charm och lamm i världsklass

Gotland bjuder på en unik matupplevelse med sina kalkstensjordar, milda klimat och starka tradition av småskalighet. Öns lammkött är vida känt, och detsamma gäller de nyrökta fiskarna och saffranspannkakan. Under sommaren blomstrar ön av gårdskaféer, vinbarer och pop-up-restauranger.

Måste uppleva: Smaka grillat lamm med örter i Ljugarn eller besök någon av de många gårdarna längs ”smakrundan”.

5. Stockholm – det nya nordiska kökets högborg

Huvudstaden är hem för ett brett spann av kulinariska upplevelser – från food halls som Östermalmshallen till street food i Hornstull. Stjärnkrogar som Frantzén och Operakällaren samsas med naturvinbarer, ramenhak och moderna smörrebrödsställen.

Måste uppleva: Ta en matvandring i SoFo eller ät lyxigt nordiskt på Ekstedt.

6. Västerbotten – ost, älg och surströmming

Västerbotten erbjuder en genuin smakresa för den nyfikne. Mest känt är förstås det berömda Västerbottensost, men regionen bjuder även på unika smakmöten i form av rökt fisk, surströmming och rätter från fjällvärlden.

Måste uppleva: Besök Västerbottensosts besökscenter i Burträsk och smaka surströmming i Skellefteå.

7. Halland – kustnära odlingar och nordisk finkultur

Halland har seglat upp som en av landets mest intressanta matregioner, tack vare sitt läge mellan hav och jord. Här samsas gourmetrestauranger med småskaliga odlare och innovativa mathantverkare.

Måste uppleva: Boka bord på Restaurang ÄNG utanför Varberg eller ta en guidad tur bland gårdsbutiker i Fjärås.

8. Småland – tradition, vildmark och modern ekomat

Småland bjuder på rätter som är djupt rotade i svensk matkultur, men även moderna eko-restauranger med fokus på hållbarhet. Lingon, svamp, älg och potatis i alla dess former möter nu fermentering och plantbaserade rätter.

Måste uppleva: Ät kroppkakor i Kalmar eller besök PM & Vänner i Växjö – en av Sveriges mest prisbelönta restauranger.

9. Dalarna – rustik charm och rökt kött

Med sina djupa skogar, sjöar och gamla gårdar bjuder Dalarna på en rustik och hjärtlig matkultur. Rökt fläsk, gravad fisk och klassiska efterrätter som ostkaka är vanliga inslag.

Måste uppleva: Prova en dalabuffé i Rättvik eller köp rökt kött direkt från en gård i Leksand.

10. Hisingen – Sveriges nya matmekka?

Den gömda pärlan Hisingen i Göteborg växer fram som en hotspot för ny svensk matkultur. Här finns odlingskooperativ, foodlabs, veganbistroer och unga kockar som experimenterar med smaker och ursprung.

Måste uppleva: Testa fermenterade grönsaker på Hoze eller gå på matmarknad i Biskopsgården.

Relaterade nyhetsinlägg

Guider

100 saker att göra med en kompis

Få inspiration med 100 roliga, mysiga och kreativa saker att göra med en kompis.

30 augusti, 2025
Guider

Att göra i Helsingborg – stadens bästa upplevelser

Upptäck Helsingborgs bästa sevärdheter – från Kärnan och Sofiero slott till stränder, kultur och evenemang.

29 augusti, 2025
Guider

Att göra i Skåne – upplevelser för alla smaker

Upptäck vad du kan göra i Skåne – från stränder och slott till städer, mat och kultur.

28 augusti, 2025
Individ som reser
Guider

Fyra smarta sätt att rädda dina sommarbilder från digital katastrof

Undvik att förlora dina semesterminnen – STRATO tipsar om hur du säkrar dina bilder med molnlagring, backup och digital...

7 augusti, 2025
Nästa nyhet

Så får du en hälsoboost i vår – sju sätt att må bättre inför sommaren

Loving Sweden är en lokal, viral och interaktiv webbplats som erbjuder nyhetsuppdateringar på svenska.
Vi producerar innehåll inom alla ämnen med fokus på Sverige.

Kontakt

Kom i kontakt med vår redaktion. Du når oss på redaktion@lovingsweden.se. Det går bra att mejla in tips, nyheter, pressmeddelanden och samarbetsförslag.

Inga resultat
Se alla resultat
  • Guider
  • Att göra
  • Bo i Sverige
  • Livsstil
  • Mat
  • Resor
  • Kontakt

Loving Sweden – Det bästa från Sverige!